dilluns, 28 d’abril del 2008

Perdre el DNI et pot destrossar la vida

Transcric (traduït) una altre notícia sobre la suplantació d'identitat, aquest cop ocorregut a València i publicat a Levante-EMV.com


Una dona de València a qui li havien robat el seu carnet d'identitat, ha estat víctima d'una estafa econòmica i personal. Una altra dona ha suplantat la seva personalitat i amb el seu DNI ha finançat importants compres i ha arribat ha protagonitzar dos matrimonis de conveniència que li han reportat importants beneficis. Ara, la financera li reclama a la denunciant tots els impagats i no pot casar-se mentre no es resolgui el problema en el Registre Civil.

José Parrilla, València

Poca gent es preocupa de la pèrdua o el robatori del DNI més enllà del trastorn que suposa haver de tornar a una oficina de la policia a renovar el document. És més, gairebé ningú no posa una denúncia davant de la policia perquè quedi constància d'aquest robatori si no és perquè amb el DNI van perdre telèfons, claus, targetes de crèdit etc. La realitat, tanmateix, indica que si aquest carnet cau a les mans d'uns delinqüents professionals, el problema pot ser molt gras. A una veïna de València, per exemple, li van robar la targeta d'identitat i els lladres han obert un compte bancari al seu nom, han finançat importants compres que després li han reclamat a ella i fins i tot han celebrat matrimonis de conveniència que impedeixen que ara ella pugui casar-se amb el seu nuvi. Tot un embolic que, encara que es resolgui finalment, li ha destrossat la vida.

Aquest cas concret, que està sent instruït als jutjats de Picassent, té com a protagonista a una jove de València, el nom de la qual prefereix ocultar, que el setembre de 2006 "va perdre o li van robar" el DNI. Segons la seva advocada, Pilar Jove, la dona va renovar el document i no li va donar més importància a l'assumpte fins que va començar a tenir notícies de bancs, jutjats etc.
Un dia la van cridar del Registre Civil, explica Jove, per comunicar-li que no podia casar-se per segona vegada, tota una sorpresa per a la dona perquè, encara que té nuvi formal, mai no es va decidir a passar per l'altar. Llavors es va assabentar que ella, o més ben dit, una persona que usava el seu DNI i suplantava la seva personalitat, s'havia casat en una parròquia de Picassent i dies després en una altra de Lliria. I clar, quan els papers van arribar al Registre Civil van pensar que estaven davant d'un cas de poligàmia.

Diners en efectiu
Fetes les corresponents reclamacions, l'afectada va saber també, segons l'advocada, que la seva suplantadora havia organitzat dos casaments de conveniència amb dos subsaharians que van ser localitzats i van confessar que havien pagat entre 4.000 i 5.000 euros per l'enllaç. Com que els papers de l'església tarden uns dies a arribar al jutjat van tenir temps de fer un segon casament.
Afortunadament, l'afectada ha pogut desfer almenys un dels casaments concretament al religiós. N'hi ha prou amb fer una "anul·lació de partida sacramental". Però el problema és en el Registre Civil, que exigeix un procés judicial per tornar a la normalitat, de manera que si un dia d'aquests l'afectada volgués casar-se amb el seu nuvi simplement no podria.
No contents amb això, la suplantadora, sempre segons la lletrada Pilar Jove, va obrir un compte bancari amb el DNI del valenciana i va falsificar una nòmina i un contracte de treball amb les seves dades. Després se'n va anar a un concessionari i va comprar una moto de gran cilindrada que va finançar amb la documentació que havia falsificat. I finalment va contactar amb un conegut i li va vendre la moto per un preu inferior per recuperar diners en efectiu.
Lògicament, quan la financera va anar a cobrar la primera lletra, va trobar el compte bancari a zero i va reclamar a la titular oficial, que va saber d'una nova estafa a compte de seu mai ben valorat DNI.
L'operació es va repetir amb un ordinador i amb altres compres, diu la seva advocada, que assegura que només el cas de la moto li suposa ja unes càrregues, entre demores, impagats etc., de 22.000 euros.
Com a súmmum dels mals, la suplantadora ha realitzat algun empadronament fals i ha alterat el cens electoral, de manera que l'afectada ha tingut problemes per votar en les últimes eleccions.

Investigació en marxa
El cas està sent investigat per un jutjat de Picassent, però segons Pilar Jove, la situació no es resoldrà totalment fins que no aparegui la suplantadora i els seus companys. La Policia ha interrogat els immigrants que van pagar pels casaments de conveniència i l'home a qui li van vendre la moto, mai millor dit, però les dades facilitades no han estat suficients per a la seva localització. També s'investiguen les trucades realitzades a través de telèfons contractats, com no podia ser de cap altra manera, a nom de la denunciant; i els habitatges on s'han formalitzat els empadronaments, tot un maremàgnum de dades que a aquesta dona no li resolen el greu problema que s'ha creuat a la seva vida simplement per perdre o deixar-se robar el seu Document Nacional d'Identitat.