dimecres, 26 d’abril del 2006

Nuclear? tancament, gràcies!

 
Tancament de les nuclars, gracies
Avui es celebra el trist 20è aniversari del desastre de Txernòbil.
Arrel de la explosió de la central nuclear el nombre de persones afectades supera ja els 7,5 milions, es calcula que les terres contaminades severament ocupen uns 160.000 km2 en territoris distribuïts entre Rússia, Ucraïna i Bielorússia, i va provocar un núvol radioactiu que va sobrevolar la major part d’Europa, va arribar fins a França i Itàlia, encara es poden trobar restes radioactives als Pirineus segons un informe del CSIC.


Segons sembla les causes de l’explosió van ser degudes a un error humà, tot i així, fos la causa que fos, sempre seria un error humà, perquè la simple construcció de les centrals nuclears ja son un error humà.


Tot i així no aprenem, a Catalunya tenim 3 centrals nuclears actives, el novembre de 1989, l’accident a Vandellós hauria pogut ser una catàstrofe semblant a la de Txernòbil. Imagineu-vos mig Catalunya convertida en una zona fantasma, sense vida i l’altre meitat patint-ne les greus conseqüències...


L’energia nuclear, és molt perillosa, genera molts residus radioactius que duraran milers d’anys contaminant el planeta. A part les centrals contaminen a poc a poc les rodalies entres gasos i líquids que desprèn, a més no és energia renovable perquè utilitza urani que cada cop es més car i amb els anys es va exhaurint.


Hem de ser conscients que hem de prescindir de forma immediata de l’energia nuclear. Els estudis diuen que és possible fer un canvi per passar a dependre només d’energies renovables, ens estem carregant el món i la salut dels nostres fills.