dimarts, 25 d’abril del 2006

Les càmeres digitals deixen empremtes en les fotografies

Científics americans han estat estudiant les imatges creades per diferents càmeres digitals i han pogut determinar que cada càmera deixa una empremta digital, com una marca d’aigua a les fotografies, de manera que es pot esbrinar amb quina càmera ha estat presa.

Els CCD de les càmeres estan formats per milions de minúsculs sensors fotosensibles que no capten la llum de forma uniforme sinó que formen un subtil patró o “soroll” sobre cada imatge digital. Mitjançant un algoritme creat s’ha pogut determinar que no hi ha dos sensors CCD iguals i per tant es pot saber de quina càmera digital procedeixen les fotografies.

Això serà molt important en la Informàtica Forense, per imputar a l’autor de determinades fotografies il·legals o que el puguin relacionar en algun fet delictiu, també per saber si les imatges han estat manipulades.

Ara manca fer un estudi més extens per poder determinar la fiabilitat del sistema i el marge d’error que hi pugui haver, per així poder-ho utilitzar en procediments penals i servir com a prova.

Com a punt negatiu es veu que en certes càmeres de més qualitat, el marge d’errors es menor degut a que calibren els sensors i mitjançant el programari de la càmera es compensa el soroll que hi pugui haver pel que fa més difícil la posterior identificació.

Publicat a NewScientistTech.