dilluns, 7 d’abril del 2008

Una fuga radioactiva contamina l'exterior de la nuclear Ascó 1

Ja ha tornat a passar i cada cop queda més demostrat la inseguretat que provoca tenir centrals nuclears.

Sempre parlen de la gran seguretat que tenen fins que hi ha un accident, llavors també com sempre es minimitzen els efectes i s'intenta amagar la veritat.

Ara mateix estava fullejant les notícies dels diferents diaris, per RSS, d'aquest cap de setmana i per exemple al El Periodico posa:



Jaume Morrón, portaveu d'Ecologistes en Acció, ha apuntat que si la central ha reconegut que les partícules s'han dipositat a terra, en algun sostre i a la tanca perimetral del complex nuclear, també és possible que el vent les hagi escampat a l'exterior i que es podrien haver dipositat sobre productes agrícoles de consum humà.

Si les quantitats són les que ells temen, Morrón ha afirmat que les partícules ingerides poden provocar problemes importants. El portaveu ecologista ha dit que no vol ser alarmista perquè no es podrà fer una anàlisi concloent de la problemàtica fins que el CSN determini el grau exacte de l'episodi de "contaminació".

Segons les seves fonts "absolutament fiables", l'afectació és molt més elevada del que l'ANAV ha informat, encara que ha reconegut que desconeixen la composició exacta dels elements radioactius. Morrón s'ha mostrat convençut de la predisposició del CSN per aclarir els fets.




Actualització:

14/04/08

He escoltat per la radio que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) considera que l'"incident" podria haver estat més greu del que havien dit. També que s'haurà de fer controls a unes 800 persones que haurien estat per la zona en el moment dels fets.

No sé si en aquestes persones hi entren uns nens de l'escola que van fer una visita a la central nuclear després de la fuga i que no van anular ni van informar res als pares.

16/04/08

Segons 3cat24.cat la central nuclear d'Ascó ha informat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) de la localització de més partícules radioactives a les instal·lacions després d'haver cessat el director i el cap de protecció radiològica de la central tarragonina.

El Consell de Seguretat Nuclear va elevar la catalogació de la fuita del nivell 1, que va fixar inicialment, al 2, a partir del qual es va obrir la investigació que ha acabat amb els cessaments.

Els nivells dels incidents nuclears

Nivell 1: anomalia
Es tracta de petites anomalies generalment provocades per problemes tècnics, errades humanes o procediments inadeqüats. De fàcil solució, les anomalies de nivell 1 no tenen cap impacte ni dins ni fora de la central nuclear i passen sovint desapercebudes per l'opinió pública. Una prova d'això és que des de l'any 1990, a l'estat espanyol n'hi ha hagut més de 450.

Nivell 2: incident
Perquè un incident sigui de nivell 2 hi ha d'haver una errada significativa de les disposicions de seguretat. Segons l'INES, són de nivell 2 els incidents que dins la central suposen una difusió significativa de la contaminació o la sobreexposició d'algun treballador. Fora de la central, aquest nivell d'incident no té cap impacte. A part del que hi ha hagut ara a Ascó, altres incidents de nivell 2 a l'estat espanyol són els del 1992 a la central de Trillo i el 2004 a la central Vandellós 2.

Nivell 3: incident important

Són incidents que tenen impacte dins i fora de la central. A l'exterior, la contaminació ha de ser molt petita i sense conseqüències per a la salut. Dins la central, en canvi, els incidents de nivell 3 tenen efectes importants per a la salut dels treballadors. A l'estat espanyol només hi ha hagut un incident d'aquesta gravetat. Va ser l'any 1989 a la central nuclear Vandellòs 1.

Nivell 4: accident sense risc fora de l'emplaçament
El seu impacte fora de la central és més greu que el de nivell 3, però sense perill per a la població. Sí que cal controlar, en canvi, l'impacte que la radiació pot haver tingut en els aliments. Dins la central, un accident de nivell 4 pot suposar danys significatius al nucli del reactor o l'exposició fatal dels treballadors a la radiació. A l'estat espanyol no n'hi ha hagut cap, però alguns accidents de nivell 3 són els que l'any 1973 hi va haver a Windscale, a la Gran Bretanya, o el 1980 a la central francesa de Saint-Laurent.

Nivell 5: accident amb risc fora de l'emplaçament
En aquest nivell, la contaminació fora de la central és prou greu per requerir mesures preventives per vetllar per la salut de la població. Dins de la central, un accident de nivell 5 suposa greus danys i un gran alliberament de radioactivitat. Alguns exemples d'aquesta mena d'accident són el que hi va haver l'any 1957 a la central britànica de Windscale Pile i el 1979 a la central Three Mile Island, als Estats Units.

Nivell 6: accident important

Un accident de nivell 6 suposa un important impacte fora de la central amb important risc per a la salut de la població i el medi ambient. Dins de l'emplaçament la radioactivitat té efectes fatals per als treballadors, mentre que els danys materials són prou importants per posar en dubte que la central pugui continuar funcionant. Un accident de nivell 6 és el que hi va haver l'any 1957 a la central russa de Kishtim.

Nivell 7: accident greu
Una accident de nivell 7 té un impacte fatal dins de la central nuclear, que pot quedar pràcticament destruïda. A l'exterior de l'emplaçament, l'accident té un greu impacte en la salut de la població i el medi ambient. Uns efectes nocius a curt i a llarg termini que poden afectar una àmplia zona al voltant de la central. L'accident de nivell 7 més conegut és el que l'any 1986 va destruir la central nuclear de Txernòbil, a Ucraïna.

22/04/08

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha informat que ahir a la tarda es van detectar partícules radioactives en un camió que transportava ferralla des de la central nuclear d'Ascó a una ferrovelleria de Reus.

24/04/08
Diari Avui:.

Els equips de neteja de la central nuclear d’Ascó I ja han trobat unes 300 partícules sòlides radioactives de baixa intensitat a l’exterior de les instal·lacions. I les investigacions continuen. Ahir es va conèixer que el vent va transportar també partícules radioactives d’Ascó fins al riu Ebre. Malgrat que les autoritats insisteixen que no hi ha motius d’alarma, la població comença a preocupar-se davant els continuats intents de les autoritats d’amagar la situació. Com més en sabem, més tenim la sensació que s’ha volgut ocultar part del risc que han patit els veïns de la comarca i els alumnes dels instituts de Girona, Torroella i altres poblacions, que havien visitat les instal·lacions de la central nuclear.

Notícia rere notícia tot indica que hi ha hagut, en alguns casos, la voluntat específica d’amagar l’abast real de la fuita radioactiva. La mateixa central ha reconegut els seus errors, entre ells la falta de transparència. Per això fa una setmana van destituir el director i el cap de protecció radiològica de la planta. Ara la fiscalia de Tarragona ha decidit obrir diligències. La sanció econòmica a què es podrien enfrontar els responsables de la central per incompliments arriba fins als 30 milions d’euros. Davant del que s’està convertint en una bola de neu informativa, el Consell de Seguretat Nuclear ha decidit prendre notes dels detalls de la fuita d’Ascó I, que, a més de servir per exigir millores en aquesta central, també s’enviaran a la resta de centrals nuclears espanyoles. Així el cas d’Ascó I ajudarà a revisar les centrals de tot l’Estat.

Els errors de comunicació han sigut –i continuen sent– molts i greus, i encara més tractant-se d’una matèria tan sensible. Tot va començar per una denúncia de Greenpeace que, posteriorment, ha anat seguida d’investigacions dels mitjans de comunicació. La sensació és que des de la central intenten amagar tot el que saben i, després de diversos episodis d’ocultació, han aconseguit que la població no es fiï de les seves contínues crides a la calma. Els ciutadans tenim dret a reivindicar molta més seguretat, més vigilància i, sobretot, més transparència en allò que afecta la nostra salut.

14/05/07

Avui el Consell de Seguretat Nuclear ha informat que els responsables d'Ascó van modificar els detectors d'alarma radioactiva del sistema de ventilació de manera injustificada i sense comunicar-ho, cosa que va facilitar la sortida a l'exterior de la radioactivitat.

A més remarquen que la Generalitat va detectar un lleuger augment dels nivells de radiació entre els dies 14 i 18 de desembre i que la central va negar que hi hagués cap problema.

A sobre detalla l'ocultació permanent dels fets als inspectors i que la comunicació de la fuita va ser perquè els consell els hi va sol·licitar.


Més sobre els accidents nuclars