dimarts, 19 de febrer del 2008

Ha sortit la versió 5.0 del programa d’encriptació TrueCrypt.

TrueCrypt és un programa serveix per crear arxius encriptats que funcionen com si fos una partició més, com unes caixes fortes on guardar informació.

A més en aquesta nova versió es poden encriptar discs durs sencers inclús amb el sistema operatiu, només cal introduir una contrasenya abans d’arrancar el sistema, ideal pels portàtils.

També és molt recomanable a les memòries USB, que es poden perdre molt fàcilment, tan es pot crear un arxiu encriptat com tota la memòria sencera.

A més es pot instal•lar al disc dur o simplement sense instal•lar funcionant de forma portable, l’únic inconvenient en aquest cas és que per desencriptar en qualsevol ordinador, es necessiten drets d’administrador.

Per això el que faig és que a la memòria USB només tinc un arxiu encriptat on hi guardo la informació confidencial, així sempre tinc espai per emmagatzemar coses de qualsevol ordinador encara que no tingui drets d’administrador.

És un programa gratuït de codi obert, amb funcions molt interessants com crear volums ocults (per guardar informació realment important) dintre d’un volum encriptat, que segons diuen no hi ha manera d’esbrinar si existeix o no. Aquesta funció només serveix per gent que manegui informació molt secreta i que es veiés obligada a obrir algun arxiu encriptat a la força.

També a més d’una contrasenya es pot fer servir arxius-clau, que tant pot crear el programa com utilitzar qualsevol arxiu existent. D’aquesta manera si no es disposa de l’arxiu clau és impossible desencriptar el volum, encara que mitjançant un “keylogger” o d’altre manera esbrinessin la contrasenya.

Molta gent pensa que no tenen res a amagar, però per a mi, si algú accedeix al meu ordinador sense permís, és com si entressin a casa meva, i tothom tanca casa seva amb clau, no?

Tant important és crear còpies de seguretat per evitar perdre documents, moltes vegades irreemplaçables (fotografies, etc), com assegurar les dades privades de possibles mal usos o simplement per preservar la intimitat.

Com exemple no sé si recordareu el cas d'aquell noi estudiant d'INEF a la Universitat de Lleida que es va deixar un llàpis de memòria a l'ordinador de la biblioteca on hi havia vídeos eròtics amb la seva parella i encara van donant voltes per l'hiperespai...